13-jarig meisje afgevoerd met 2,81 promille alcohol in haar bloed op KSA-fuif in Torhout. Hoe voorkomen wij dit in Heist ?
10-04-2018 11:55Het gebruik van alcohol bij minderjarigen blijft toenemen. In 2016 bleek zelfs uit een studie dat 1 op de 10 minderjarigen zich minstens 1 maal per week lazarus drinkt.
Het 13-jarige meisje in Torhout ging naar de bewuste fuif zonder medeweten van haar ouders en vormt met haar jonge leeftijd hopelijk een uitzondering op de regel. Het feit dat ze ongestoord alcohol kon nuttigen is wel stof tot nadenken. Niets zo onschuldig als een jeugdfuif, zal u als ouder denken voor u uw minderjarige zoon of dochter netjes afzet voor de ingang van een feestzaal of fuiftent. Enerzijds vertrouwt u erop dat de organisatie alcohol aan minderjarigen verbiedt, en anderzijds zijn er ook nog de klasgenootjes of vrienden van uw kind die over elkaar kunnen waken. Je minderjarige kind overdragen aan feestgedruis is een logische stap die elke ouder vroeg of laat te wachten staat. Het is de eerste stap naar het “loslaten” en het geven van zelfstandigheid en verantwoordelijk.
Wetgeving en gemeentelijk beleid
In theorie is het schenken van alcohol vastgelegd onder de wetgeving van 24 januari 1977, die bepaalt dat -16 jarigen geen alcohol mogen drinken en -18 jarigen geen sterke dranken. In de praktijk is het dus belangrijk dat de organisatoren van een evenement een systeem uitdokteren waarbij duidelijk zichtbaar aangegeven wordt wie minderjarig is en wie niet. Hiervoor gebruiken de meeste organisaties gekleurde leeftijdsbandjes die aan de ingang rond de pols aangebracht worden, eventueel gecombineerd met een bijkomende stempel.
Het verplicht voorzien van een dergelijk opvolgsysteem werd door het gemeentebestuur van Heist vastgelegd in een zogenaamd “evenementencharter”. Dit is een document dat elke vereniging of organisatie dient te ondertekenen voor ze de toelating krijgt voor het evenement. In dit document staat onder “Tips & Tricks” de clausule : “Leeftijdsbandjes gebruiken zodat het zichtbaar is wie alcohol mag drinken en wie niet”.
Misbruik tegengaan
Tot daar het wettelijke kader en de vraag of dit volstaat om misbruiken tegen te gaan. Zo kan je via dit opvolgsysteem niet voorkomen dat meerderjarigen alcohol bestellen en doorgeven aan minderjarigen. Hier ligt een taak weggelegd voor de organisator. Het aantal minderjarigen dat sporadisch met een bierbeker in de hand onderuitgaat is nu éénmaal een feit. We mogen natuurlijk niet vervallen in een heksenjacht. Wie van de ouders is zelf in zijn wilde jeugdjaren niet eens kort door de bocht gegaan op 16 of 17-jarige leeftijd ? …alhoewel niet op 13- of 14-jarige leeftijd, en dat verschil in leeftijd zie je echt wel in het merendeel van de gevallen.
Dus los van wat de gemeente op papier afdwingt en de organisator verondersteld wordt te doen, blijft een goed preventief gesprek met uw minderjarig kind nog de beste remedie. Maak afspraken en overloop de risico’s van alcohol en de hieraan verbonden consequenties.
Geen woorden maar daden ?
Het opvolgbeleid is een beetje zoals bij snelheidsovertredingen. Het aanwezige risico om geflitst te worden doet ons allen minder snel rijden. Een controle op minderjarige alcoholdrinkers op een fuif of op café (waar niemand polsbandjes draagt) mag best opgedreven worden. Als je die jeugdige alcoholdrinkers er als aanwezige ouder met het blote oog zo uit haalt, kunnen de organisatoren of uitbaters dat minsten zo goed.
Het laten ondertekenen van een document waarbij een organisator of uitbater belooft dit op te volgen is één zaak. Het effectief uitvoeren en opvolgen een andere. De ouders kunnen hoogstens instaan voor de juiste opvoeding, de uitbaters en organisatoren hebben de verantwoordelijkheid om die zorg op hun domein over te nemen.
De dag dat iemand zijn minderjarig kind met een alcoholvergiftiging in de spoed belandt wens ik geen enkele ouder toe. Beter voorkomen dan genezen.
—————